Daerah bukan Negeri Sembilan

Friday, August 14, 2009


wow. this is like the best forking muvi eva!
trailer 1
trailer 2

Sedikit sebanyak ttg Daerah Sembilan.(ok i tak sehandal rizz dalam memberi sinopsis)



Cerita ni bermula dengan kekecohan pasal spaceship yang tersangkut kat bumi beberapa puluh tawon yg lalu.Kali nih depa tak landing kat US year tp tersangkut kat Johannesburg, Afrika Selatan. Disebabkan malfunction sumthing, particularly a piece of the mothership is missing, makanya the aliens were stuck on earth. Diorang diberi kawasan utk tinggal yang dinamakan Daerah 9, iaitu betul-betul dibawah mothership mereka. Sepanjang tahun2 yang berlalu, manusia try to cope living with these aliens that they call ''prawns''.Sampai satu masa, manusia tak tahan hidup ngn prawns tersebut. Gov. pn memutuskan untuk relocate diorang kat satu tempat yang dinamakan District 10 iaitu tempat penempatan yang baru dan lebih jauh dari humans. Satu syarikat yang bertanggungjawab untuk relocate prawns ini dinamakan MNU (Multi-National United).

Yang sebenornyer, MNU nih tak kesah pn sal kebajikan prawns2 nih. Mereka cuma ignkan weapons yang dimiliki oleh alien2 nih. Malangnya,senjata-senjata tuh hanya bleh digunakan dengan kehadiran DNA praws2 tersebut. Maksudnya manusia langsung takleh guna langsung weapons2 tersebut.


So, dengan tugasan itu MNU mengambil kesempatan untuk merampas semua peralatan dan weaponries prawn2 ittew. .Seorang pekerja yang bernama Wikus van der Merwe, pekerja biasa je di dalam MNU itu diberi tanggungjawab untuk memimpin peralihan 1.8 juta aliens dari daerah 9 tuw. Pelik jugak. Agaknya mungkin kerna Wikus ni adalah menantu kepada BigBoss MNU. Tugas dia ialah meminta prawn2 untuk menandatangani perjanjian pengosongan penempatan dari District 9 ke District 10 dalam tempoh 24 jam. Haha. Cambungok sajor mintak signature dr prawns tuh. Lam citer ni, semua manusia dah paham bahse alien2.coooolllll...hahahahah!
Masa tgh2 serbu kawasan daerah 9 tuh, Wikus terjumpa dengan sebuah bekas yang mengandungi cecair hitam; iaitu sebenarnya minyak yang telah dikumpul oleh prawn yg bernama Christopher Johnson(nama alien nie wehhh!! wat??) selama 20 tahun, untuk fuel mothership tuh. When he tried to open the canister, suddenly cecair htiam keluar menyembur ke muka Wikus. Jeng jeng jeng...tiba-tiba...dia keluarkan saputangan dan lap muka dia..hahahha!!

Sekali, cecair hitam itu membuatkan beliau mengalami transformasi.(bukan transformers yew...)Dia akhirnya menjadi buruan pihak MNU pulak. Sejak inilah pelbagai cabaran, dugaan dan aksi yang mendebarkan.Di sini dapat dilihat apabila Wikus dan Christopher Johnson working together. Memang fun! Tapi......(ada plak tapinyew...)

Adakah dia berjaya mengubah dirinya menjadi Wikus yang disayangi semua semula?Apa jadik kat Wikus pastuh? G la saksikan sendiri di pawagam. Jangan donlod weh! Selagi tak tgk...Aku dah bleh la donlod, sebab dah g tgk...hahahhaa!!! hmm..mcm nk g tgk 2nd time pulak....





I loike!
  • Pelakon utama, Sharlto Copley and his accent. Especially the way he said 'fork'. :D [trivia; dia adalah salah seorang yg terlibat dgn shortfilm asal District 9;Alive in Jorburg]
  • Ala-ala real life footage (i know sumbody penin tgk citer camni. :P), with interviews (mcm lam CNN) and news coverage.
  • Maybe it's just me, but I suke bila tgk aliens dipotray sebagai makhluk yang mmpunyai perasaan dan naluri seperti manusia jugak.
  • Dia nyer settings, grafik, dan kostum. Seperti di alam nyata. ::clap:: clap::
  • I love the ending juga! Tak cliche sgt. weeee~


I kurang loike!
Tade. Purfek! Yeehaaaaa!!!!
(aku pny rebiu, ku pny suka la)


I bagi 100 bintang. Ngeeeeee!!!!

depa siap wat website District9 dan MNU lagi..bongga~

p/s: weh cerita ni 18SG tau. Jangan ngengada bwk bebudak. Kalau tak, g la tgk Aliens in The Attic sajer. ngahahahahah!!!!

Comments

9 Responses to “Daerah bukan Negeri Sembilan”
Post a Comment | Post Comments (Atom)

haha.. tajuk entry tak bley blah.
anyway, i have to skip reading this sbb nnti kalo dah baca synopsis... x syok nak tgk kat cinema daaa.

huhuhu...
takde yg spoiler sgt kut.
takpe2. u go watch yea!
weee~

XD

akk rasa pengarah dia penah tgal kat n9..pas tu dia suka gan nama np jadik bila nk wat citer dia abadikan nama n9 tu..memang konfom nih..

hahahahahah!!!

yerla kot. kalaw dia wat kat Johor atau Kedah apa plak nama movie die ek? District Baling, District Kulim, District Ayer Hitam. :P

oyen menganjing dlm senyap. sentap! :P

NNTI I G TGK! :P
sok g gunting rmbut yer.
PENDEK!

hahahahahahahhaah!
mkn cili kewww?

wah! ngugut nmpk?!
XD

ko saje je kan xnk kasik aku donlod?? ahhhh! x kire! ko bnlanje ak tiket satu. klu x, aku donlod!

cist!
ugutan membunuh akaun bank aku!

mmg blm adew lagik pn nk ngedonlodnyew...
ala, pi ler tgk sajer...
g b4 kol 12 murah2. weeeee~
ala cut down la menda lain, puasa seminggu ker...ahahahahahahha!!!